Łamańce z makiem

Łamańce z makiem
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 4.10

Składniki:

Ciasto

  • 200g zimnego masła
  • 150g płatków migdałowych
  • 200g mąki krupczatki
  • 2 żółtka
  • 6 łyżek miodu
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 0,25 łyżeczki soli
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 rozbełtane jajko
  • 4 łyżki brązowego cukru

Mak

  • 0,5 l śmietanki 36%
  • 150 g migdałów
  • 150 g rodzynek
  • 20 ml rumu
  • 3 szklanki zmielonego maku
  • miód do smaku
  • sól do smaku

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Posiekaj ostrym nożem wszystkie składniki ciasta. Powinny zostać delikatne smużki masła w cieście. Zawiń ciasto w folię i wstaw do lodówki na pół godziny. Podziel ciasto na dwie części. Rozwałkuj po kolei każdą część ciasta na podsypanej mąką stolnicy. Przełóż na papier do pieczenia. Pokrój w romby, posmaruj rozmącony jajkiem, oprósz brązowym cukrem, nakłuj widelcem. Upiecz na złoto w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Gdyby się skleiły przełam je po wystudzeniu. (Stąd nazwa „łamańce”). Wlej śmietankę do rondelka i gotuj na małym ogniu do momentu, aż ¾ odparuje. Rodzynki namocz w rumie. Migdały chwilę obgotuj. Zalej zimną wodą i obierz ze skórki. Grubo posiekaj. Wszystkie składniki wymieszaj z odparowaną śmietaną. Posłódź miodem i lekko posól do smaku. Nałóż do miseczek, a w momencie podania wetknij w mak łamańce.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE