Miniptysie z kajmakiem

Miniptysie z kajmakiem zobacz Miniptysie z kajmakiem 2018-06-19 13:00:55
Miniptysie z kajmakiem
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 3.70

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Puszkę mleka skondensowanego wstaw do garnka z wrzącą wodą i gotuj 4 godziny na małym ogniu. Ostudź. Mleko, masło, sól i cukier zagotuj w rondlu. Zdejmij z ognia i ciągle mieszając wkręć w to małymi partiami mąkę. Mieszaj do uzyskania gładkiej masy i ciągle mieszając podgrzej na średnim ogniu przez kolejną minutę. Masę przełóż do miski i pojedynczo wkręć w nią jajka. Powinna powstać gładka masa, nadająca się do szprycowania z worka cukierniczego. Przełóż ciasto do worka cukierniczego z końcówką o średnicy 1 cm i wyciskaj na pergamin małe kopczyki, zachowując między nimi odległość taką by się nie posklejały. Posmaruj ptysie glazurą z jajka i mleka, lekko dociskając i piecz w rozgrzanym do 200 stopni C piekarniku przez 15-20 minut. Następnie otwórz drzwiczki piekarnika, aby ptysie ostygły i się wysuszyły. Mają być suche z wierzchu, lecz miękkie w środku. Ostudzony kajmak przełóż do worka cukierniczego z gładką cienką końcówką. Jeśli jest zbyt gęsty rozprowadź go małą ilością śmietanki. Nożem nakłuj spód ptysi i przez powstałą dziurkę szprycuj je kajmakiem. Posyp cukrem pudrem.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE