Przepisy na świąteczne potrawyPrzepisy na świąteczne potrawy

Kompot z suszu

Kompot z suszu
Oceń przepis:
3 oceny Średnia ocena: 4.30

Przygotował:

Gosia Molska

Seria kulinarna:
Babeczki wigilijne (odc.6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Napoje, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • suszone śliwki
  • suszone morele
  • kawałek cynamonu
  • cytryna
  • kilka goździków
  • 3 łyżki miodu
  • cukier wg potrzeby

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

W letniej wodzie umyć szybko i namoczyć owoce. Do garnka wrzucić owoce, cukier, kawałek laski cynamonu i zagotować tylko raz, dodać parę goździków i chwilę pogotować. Do fig dodać cukru, wcisnąć sok z wyszorowanej cytryny i wrzucić ją do środka. Chwilę (5 minut) pogotować. Do gruszek dodać również parę goździków. Pogotować do miękkości. Pozostałe owoce również gotować w wodzie, w której się moczyły.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE