Pierożki gyoza z konfiturą ze szczupakiem w aromatycznym bulionie z pieczonych ryb

Pierożki gyoza z konfiturą ze szczupakiem w aromatycznym bulionie z pieczonych ryb
Oceń przepis:
42 ocen Średnia ocena: 3.70

Składniki:

Pierożki:

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 1/2 kg mąki ryżowej
  • wrzątek

Farsz:

  • szczupak
  • mały kawałek korzenia imbiru
  • łyżeczka czerwonego pieprzu
  • garść świeżej kolendry
  • odrobina gazowanej wody mineralnej
  • olej palmowy do smażenia
  • 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego

Bulion:

  • 3 okonki
  • 2 płotki
  • resztki szczupaka
  • seler naciowy
  • 2 cebule szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • liść laurowy
  • 5 ziaren kolorowego pieprzu
  • cytryna
  • 1 l wody

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zacznij od przygotowania bulionu. Ryby włóż do brytfanki. Polej oliwą i wstaw do piekarnika. Piecz przez 15-25 minut. Cebule, czosnek i seler naciowy pokrój. Włóż do garnka. Dodaj liść laurowy, ziarna pieprzu i połówki cytryny. Wszystkie składniki zalej wodą i gotuj na wolnym ogniu. Do gotowego wywaru warzywnego włóż delikatnie całe upieczone ryby. Nie mieszaj żeby się nie rozpadły. Bulion gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 15 minut. Gotowy bulion rybny odcedź i dopraw pieprzem, solą, sosem sojowym i sokiem z cytryny. Przygotuj farsz. Rybę oczyść i wyfiletuj. Przepuść przez maszynkę razem z kawałkiem imbiru. Do zmielonej ryby dodaj posiekaną świeżą kolendrę, czerwony pieprz i odrobinę mineralnej wody gazowanej. Wszystkie składniki wymieszaj. Do miski wsyp przesianą mąkę. Pomału dolewaj wrzątek i mieszaj najlepiej pałeczkami do momentu aż powstanie kula. Jeżeli ciasto będzie za suche dolej wrzątku. Ciasto wyciągnij i wyrabiaj aż będzie bardzo rozciągliwe. Na obsypanej mąką stolnicy rozwałkuj kawałki ciasta na bardzo cienkie placki. Szklanką wytnij kółka. Na środku placuszków nakładaj farsz. Połówki ciasta zlepiaj w pierogi. Pieroga połóż na desce, lekko go przygnieć żeby powstała płaska podstawa, a kawałki ciasta zwiń w harmonijkę. Pierożki smaż na oleju palmowym. Dopraw je olejem sezamowym i sosem sojowym. Na końcu podlej je odrobiną wody i przykryj patelnię. Zostaw aż płyn się zredukuje. Gotowe pierożki ułóż na głębokim talerzu i podlej je odrobiną rybnego bulionu. Całość posyp świeżą kolendrą. Smacznego.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA