Filety z dorsza w cieście piwnym

Oceń przepis:
Przygotował:
Adam Chrząstowski
- Seria kulinarna:
- Adam w sieci: patenty i triki (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb, Potrawy wigilijne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 800 g filetów z dorsza mrożonych
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 butelka piwa jasnego
- sól
- pieprz
- mąka do oprószenia
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Jajka roztrzep i wymieszaj ze szklanką mąki na jednolitą masę. Wmieszaj tyle piwa by powstało ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Jeśli filety mają warstwę glazury, spłucz ją pod bieżącą wodą. Osusz lnianą ściereczką, przypraw, oprósz mąką, zamocz w cieście i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Sprawdź wykałaczką czy ryba nie jest nadal zamrożona. Jeśli tak to wyłóż na papier do pieczenia i wstaw na kilka minut do nagrzanego do temperatury 200 st. C piekarnika.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Kuchnia polska
Dania z ryb
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze