Empanadas z tuńczykiem i bananem

Empanadas z tuńczykiem i bananem
Oceń przepis:
22 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 6 (odc. 11)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb, Dania na karnawał i imprezę

Składniki:

  • 2 szklanki mąki + do podsypania
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼ szklanki zimnego masła
  • ½ szklanki zimnej wody
  • 1 jajo
  • 1 łyżka wody lub mleka
Farsz:
  • 1 puszka tuńczyka
  • 1 banan
  • 1 mała chili
  • ¼ zielonej papryki
  • 2 łyżki poszatkowanej naci pietruszki
  • 1 łyżka poszatkowanego szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól i proszek do pieczenia, i mieszamy.
Dodajemy pokrojone w mniejszą kostkę masło i palcami rozcieramy razem z mąką, aż powstanie nam drobna kruszonka. Powoli i stopniowo dolewamy bardzo zimną wodę, mieszając całość widelcem.
Zagniatamy i przekładamy na stolnicę. Krótko razem wyrabiamy aż powstanie nam ładne, niezbyt twarde, gładkie ciasto. Przykrywamy je folią spożywczą i odstawiamy na 30-40 minut by odpoczęło w temperaturze pokojowej.
W tym czasie przygotowujemy farsz. Rozgniatamy osobno tuńczyka i banana, łączymy ze sobą i dodajemy drobno poszatkowane chili, paprykę pokrojoną w małą kostkę, szczypior, pietruszkę, sól i pieprz.
Ciasto na empanadas rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie lub stolnicy.
Wycinamy dość sporej wielkości krążki, większe niż na pierogi, na połówce placka kładziemy sporą łyżeczkę farszu, boki smarujemy jajem rozkłóconym w mlekiem i sklejamy pierożka.
Smarujemy wierzch jajem i wstawiamy do pieca nagrzanego do 190 stopni na 15-20 minut.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE