Przepisy na świąteczne potrawyPrzepisy na świąteczne potrawy

Kotlety sojowe w zalewie octowej

Kotlety sojowe w zalewie octowej zobacz Kotlety sojowe w zalewie octowej 2018-06-19 12:28:50
Kotlety sojowe w zalewie octowej
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 4.20

Składniki:

  • 1 paczka płaskich kotletów sojowych
  • 1 l wody
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • mąka do obtaczania
  • olej do smażenia

Zalewa

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Gotujemy kotlety w wodzie z dodatkiem sosu sojowego, soli i pieprzu czarnego około 5 min tak, żeby zmiękły. Wylewamy na durszlak do ostygnięcia. Do garnka z 1 litrem gorącej wody dodajemy ziele angielskie i liście laurowe i gotujemy 5 min. Kapustę pekińską pokrojoną w paski podsmażamy na łyżce oleju z dodatkiem asofetidy i szczyptą soli przez kilka minut. Następnie dorzucamy ją do garnka z wodą i dodejemy sól, cukier i ocet. Gotujemy jeszcze 1 minutę. Kotlety odsączamy, następnie obtaczamy je w mące i smażymy na oleju na złoty kolor. Układamy je w salaterce i wlewamy gorącą zalewę. W naszym przepisie połączenie kapusty pekińskiej z dodatkiem asafetyda zastępuje tradycyjnie używaną cebulę, ponieważ w czasie świąt wystarczająco obciążamy organizm. Asafetyda ma smak zbliżony do cebuli, a działa łagodząco na wątrobę. Najlepiej potrawę przygotować 1-2 dni przed podaniem.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE