Polędwica z dorsza smażona w ziołowej panierce i długodojrzewającej szynce

Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak w sezonie 3 (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb, Potrawy na Boże Narodzenie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
Składniki:
- 60 dag polędwicy z dorsza podzielonej na 4 części
- 8 sporych, cieniutkich plastrów szynki długo dojrzewającej
- pół szklanki białego wina typu riesling
Panierka:
- sól gruboziarnista - szczypta
- pieprz świeżo mielony
- listki świeżego tymianku - łyżka
- listki natki pietruszki - łyżka
- listki szałwii - łyżka
Pozostałe:
- około 1 kg kapusty
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- kilka suszonych żurawin
- 2 łyżki masła
- sok z jednej cytryny
- łyżeczka kminu rzymskiego
Przygotowanie:
Wszystkie składniki włóż do moździerza i utrzyj. Polędwiczki lekko osusz papierem i obsyp z każdej strony panierką (nie za dużo żeby nie było za słone) po czym zawiń w plastry szynki i wstaw do lodówki na jakąś godzinę, aby się ładnie przykleiła szynka do ryby. Kapustę drobno posiekaj i przesmaż w wysokim rondlu na maśle. Gdy już lekko opadnie dodaj bulion i pozostałe składniki. Duś aż płyn odparuje, a kapusta będzie miękka. Na patelni rozpuść łyżkę masła i przesmaż polędwiczki, pod koniec podlej winem i chwilę poduś. Podawaj dorsza obok kapusty.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Potrawy na Boże Narodzenie
Kuchnia polska
Dania z ryb
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze