Bułeczki orkiszowe

Bułeczki orkiszowe zobacz Bułeczki orkiszowe 2018-06-19 12:16:50
Bułeczki orkiszowe
Oceń przepis:
21 ocen Średnia ocena: 4.30

Przygotował:

Grzegorz Łapanowski

Seria kulinarna:
Ł'apetyt (odc.1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pieczywo
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 1 szklanka ciepłej wody (o temperaturze nie wyższej niż 60 stopni C)
  • 2 szklanki mąki orkiszowej
  • 1 szklanka mąki pszennej (typ 500)
  • ¼ kostki drożdży
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka oliwy

Kalkulator wag i miar

Przepis

Drożdże rozrobić z cukrem i wodą, odstawić na 15 minut. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, oliwę i rozczyn. Dokładnie wyrobić ciasto i uformować niewielkie bułeczki. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 40 minut. Posmarować oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

kwartowa107 4 lata temu

1/4 to kostka podzielona na pol i to jeszcze na pol wtedy są 4 male kosteczki i to jest 1/4 uzywamy jednej malej kosteczki:)

Kambyzesa 6 lat temu

Jedna łyżką soli to za dużo, ale ogólnie bułeczki są super

Meyya 6 lat temu

Super i łatwy przepis!!!! Do Pani mieszkającej w USA - kostka drożdży waży 10 dag.Pozdrawiam

653853295342 6 lat temu

Wspanialy i latwy przepis, obrazowo pokazany. Najwieksze zmartwienie to, ile to jest 1/4 kostki drozdzy? Internet i jego programy sa dostepne na calym swiecie a ja mieszkam w USA i nie wiem ile wazy wspomniana kostka wazy mysle ,ze jak dam 3-5 dag dzozdzy to bedzie dobrze.Pozdrawiam Ela

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE