Żur z białą kiełbasą i jajkiem

Żur z białą kiełbasą zobacz Żur z białą kiełbasą 2018-06-19 12:26:25
Żur z białą kiełbasą
Oceń przepis:
30 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Brygida Kosel

Seria kulinarna:
Teraz Brygida! (odc.3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy, Potrawy wielkanocne
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 1 litr bulionu
  • 20 dag wędzonki
  • 2 pętka białej kiełbasy
  • 1 suszony grzyb
  • majeranek
  • litr zakwasu na żur
  • 20 dag boczku
  • 2-3 dag mąki
  • łyżka chrzanu i 2-3 ząbki czosnku
  • 2 jajka

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Do przygotowanego wcześniej bulionu wrzucić około 20 dag wędzonki. Gotować około 20 minut. Po tym czasie dołożyć jednego suszonego borowika, 2 pętka surowej białej kiełbasy i świeży majeranek. Dolać litr zakwasu na żur. Całość gotujemy pod półprzykryciem kolejne 20 minut. W tym czasie boczek pokroić w drobną kostkę, podsmażyć go na patelni. Dodać 2-3 łyżki mąki i dokładnie wymieszać. Do boczku dolewamy łyżkę wazową zupy. Gotową zasmażkę przelać do gotującej się zupy. W ten sposób można uniknąć powstania nieefektownych grudek. Dodać łyżkę startego chrzanu oraz 2-3 łyżki czosnku wyciśniętego przez praskę. Gotować jeszcze 10 minut. Podawać z pokrojoną w grube plastry białą kiełbasą oraz jajkami ugotowanymi na twardo pokrojonymi w ćwiartki.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

bialys 5 lat temu

Faktycznie oszukany ten żurek, przecież w zdecydowanej większośći zakwasy w butelkach kupowane w sklepach nadają się tylko do wc. I choćby użyć najlepszych skłądników pozostałych, zupa będzie niejadalna i tyle.

ffdsds 7 lat temu

a zakwas gdzie? co to za ściemo-żur?

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE