Zupa-krem z pieczonych warzyw korzeniowych

Zupa-krem z pieczonych warzyw zobacz Zupa-krem z pieczonych warzyw 2018-06-19 12:18:55
Zupa-krem z pieczonych warzyw
Oceń przepis:
21 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Daria Ładocha

Seria kulinarna:
Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 11)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy, Dania wegańskie, Dobre dla dzieci

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 ziemniaki
  • biała część pora
  • 1 pietruszka
  • 3 pomidory obrane ze skóry
  • 1 łyżeczka soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • kilka łyżek prażonych nasion słonecznika
  • sok z 1 cytryny
  • 1,5 litra gorącej wody

Kalkulator wag i miar

Przepis

Warzywa umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki (szczególnie ziemniaki pokrój w cienkie plasterki).
Ułóż warzywa w formie wyłożonej papierem do pieczenia, skrop oliwą i posyp przyprawami.
Zapiekaj w piekarniku w temperaturze 200ºC przez około 45 minut.
Następnie całość przerzuć do garnka, połącz z pomidorami obranymi ze skórki i pokrojonymi na mniejsze kawałki i zmiksuj na krem.
Dodaj gorącą wodę dla uzyskania ulubionej konsystencji i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku. Na koniec posyp prażonym słonecznikiem i skrop sokiem z cytryny.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE