Pietruszka teriyaki z brokułem i ryżem

Oceń przepis:
Przygotował:
Marta Dymek
- Seria kulinarna:
- Zielona rewolucja Marty Dymek 5 (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegańskie
Składniki:
- 500 g pietruszki
- olej
- ryż brązowy
- brokuł
- szczypior
Domowy sos teriyaki:
- ½ szklanki sosu sojowego
- ½ szklanki mirinu
- ¼ szklanki cukru trzcinowego
Przygotowanie:
Zacząć od wypłukania i nastawienia ryżu.
Następnie rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Pietruszkę pokroić wzdłuż na grube plastry (2 cm), naciąć w delikatną kratkę. Pietruszkę ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować olejem z obydwu stron, ułożyć kratką do dołu i piec 15 – 18 minut.
W tym czasie przygotować domowy sos teriyaki. Połączyć wszystkie składniki w rondelku, gotować na bardzo małym ogniu 10 – 20 minut do czasu, aż zgęstnieje lekko. W tym czasie pokroić brokuł i położyć w koszyczku nad ryżem.
Kiedy sos będzie gotowy, a pietruszka miękka, wysunąć pietruszki na chwilę, posmarować teriyaki i wsunąć z powrotem do pieca na 2 – 3 minuty.
Podawac z ryżem, brokułem i szczypiorem.
Następnie rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Pietruszkę pokroić wzdłuż na grube plastry (2 cm), naciąć w delikatną kratkę. Pietruszkę ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować olejem z obydwu stron, ułożyć kratką do dołu i piec 15 – 18 minut.
W tym czasie przygotować domowy sos teriyaki. Połączyć wszystkie składniki w rondelku, gotować na bardzo małym ogniu 10 – 20 minut do czasu, aż zgęstnieje lekko. W tym czasie pokroić brokuł i położyć w koszyczku nad ryżem.
Kiedy sos będzie gotowy, a pietruszka miękka, wysunąć pietruszki na chwilę, posmarować teriyaki i wsunąć z powrotem do pieca na 2 – 3 minuty.
Podawac z ryżem, brokułem i szczypiorem.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Dania wegańskie
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze