Pasztet grzybowy

Wegański pasztet grzybowy
Oceń przepis:
164 ocen Średnia ocena: 3.70

Składniki:

  • (na małą keksówkę)
  • 1 szklanka suchej brązowej soczewicy
  • 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 10 suszonych borowików
  • 2 cebule
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • olej roślinny
  • 1/2 szklanki zmielonych orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 2 - 3 łyżki sosu sojowego
  • 3/4 łyżeczki majeranku
  • 1/4 łyżeczki cząbru
  • 2-3 goździki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i czarny pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną zalać szklanką wody, dodać suszone grzyby oraz szczyptę soli i gotować pod przykryciem przez 15 - 20 minut. W drugim garnku ugotować soczewicę. Cebulę pokroić w kostkę, na patelni rozgrzać olej i dodać cebulę razem z liściem laurowym zielem angielskim oraz goździkami. Smażyć na niedużym ogniu do czasu, aż cebula się zeszkli, wtedy wyjąć przyprawy i wyrzucić.

Cebulę dodać do ugotowanej soczewicy razem z kaszą jaglaną, olejem, sosem sojowym, szczyptą soli i resztą przypraw. Zmiksować przy pomocy ręcznego blendera na gładką masę, spróbować i doprawić do smaku większą ilością soli, jeśli jest taka potrzeba. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Masę przełożyć do foremki, wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i piec przez 40 - 45 minut. Następnie wystudzić przez całą noc w foremce, rano wyjąć pasztet z formy i podawać.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA