Babeczki pomidorowe z lukrem piernikowym

Babeczki pomidorowe zobacz Babeczki pomidorowe 2018-08-13 12:58:26
Babeczki pomidorowe
Oceń przepis:
8 ocen Średnia ocena: 2.10

Przygotował:

Marta Dymek

Seria kulinarna:
Zielona rewolucja Marty Dymek 3 (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Muffinki

Składniki:

  • 1 szklanka pomidorów z puszki, zmiksowanych
  • 1 banan
  • ½ szklanki oleju
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • ½ łyżeczki proszki do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • ½ łyżeczki soli
  • do podania: lukier piernikowy
Lukier piernikowy:
  • 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 1 - 2 łyżeczki gorącej wody

Kalkulator wag i miar

Przepis

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Do wysokiego naczynia blendera dodać szklankę pomidorów z puszki i dokładnie zmiksować. Dodać banana, olej i cukier i jeszcze chwilę miksować na gęsty krem.
Osobno w dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki. Do suchych składników wlać mokre i krótko wymieszać.
Blachę na muffinki wyłożyć papilotkami, do każdej przy pomocy gałkownicy nakładać porcję ciasta. Piec przez 18 - 20 minut na złoty kolor.
W międzyczasie przygotować lukier piernikowy, kiedy babeczki wystygną – udekorować je.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE