Afrykański gulasz wołowy z ryżem

Oceń przepis:
Przygotował:
Malka Kafka
- Seria kulinarna:
- Koszer macher (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Dania z wołowiny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia afrykańska, Kuchnia koszerna
Składniki:
- 1 kg wołowiny na gulasz
- 100 g suszonych śliwek
- 100 g suszonych moreli
- 0,5 kg bakłażanów
- 0,5 kg marchwi
- 0,5 kg cebuli
- 1 główka czosnku
- 1 szklanka melasy jabłkowo-buraczanej
- 1 łyżka kminu rzymskiego w ziarnach
- 1 czubata łyżka curry
- 1 łyżka mielonego korzenia lukrecji
- 1 ostra papryczka chilli
- olej do smażenia
- sól do smaku
- 1 szklanka ryżu czarnego
- 1 szklanka ryżu dzikiego
- 1 szklanka ryżu białego
Przygotowanie:
Pokrój mięso w dużą kostkę i podsmaż je w dużym garnku. Dodaj wszystkie przyprawy, owoce, melasę, obrany czosnek oraz warzywa obrane i pokrojone na większe kawałki. Wszystko duś na małym ogniu przez co najmniej 2 godziny. Gulasz im dłużej się gotuje tym jest lepszy.
Ryż ugotuj na sypko każdy z osobna, poczym wymieszaj. Dziki ryż wymaga dłuższego gotowania.
Ryż ugotuj na sypko każdy z osobna, poczym wymieszaj. Dziki ryż wymaga dłuższego gotowania.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Dania mięsne
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze