Bobotie

Bobotie
Oceń przepis:
28 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Si King

Seria kulinarna:
Kudłacze na motorach (odc.2)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia afrykańska
Ilość osób:
20

Przygotowanie:


Mięsna kula
kawałek tamaryndy, wielkości kciuka (lub łyżeczka pasty tamaryndowej)
285 ml dobrego czerwonego wytrawnego wina
3 kg mielonego mięsa wołowego dobrej jakości (najlepiej zmielonego w domu)
250 g zblanszowanych migdałów, bez skórki
24 ziarenka pieprzu, zmiażdżone w moździerzu
kawałek świeżego imbiru, wielkości kciuka, drobno posiekany
2 ostre papryczki chili, drobno posiekane
listki z kilku gałązek świeżego majeranku
20 ziarenek kolendry, zmiażdżonych w moździerzu
4 ząbki czosnku, drobno posiekane
1 mała cebula, drobno posiekana
skórka otarta z jednej cytryny
garść rodzynek sułtanek
285 ml tłustej śmietanki
125 g miękkiego masła
sól i świeżo mielony czarny pieprz
8 listków laurowych
nasiona kminu, do wysypania garnka
masło, do wysmarowania garnka

Zapiekana masa jajeczna
565 ml mleka
10 jajek, rozbitych trzepaczką
2 łyżki średnio ostrego curry
1 łyżeczka proszku do pieczenia
świeżo tarta gałka muszkatołowa, do smaku
sól do smaku

Przygotowanie
Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Namoczyć tamaryndę w winie, aby zmiękła i się rozpuściła. Mięso wraz z dziesięcioma kolejnymi składnikami na liście umieścić w dużej misce. Wyrobić mięso rękoma, tak, aby wszystkie składniki dokładnie się wymieszały. Dodać tamaryndę i wino, a następnie śmietankę i 125 g masła. Przyprawić solą i pieprzem. Duże, kamionkowe naczynie do zapiekania nasmarować wewnątrz masłem i posypać ziarnami kminu. Uformować z mięsa kulę i umieścić ją w nasmarowanym naczyniu. Na wierzchu powtykać listki laurowe, jak sadzonki. Przykryć naczynie i wstawić do nagrzanego piekarnika na około godzinę, aż masa mięsna urośnie i się podpiecze. Rozbić trzepaczką jajka z mlekiem. Dodać curry, proszek do pieczenia, posolić do smaku i rozbić trzepaczką. Po godzinie wyjąć mięsną kulę z piekarnika i delikatnie wylać na wierzch masę jajeczną. Wstawić do piekarnika i zapiekać, aż wierzch będzie przyrumieniony. Przed podaniem posypać świeżo startą gałką muszkatołową.

© Dave Myers i Si King

*Bobotie to kula z mielonego mięsa, owoców i ziół, z zapieczoną warstewką masy jajecznej z curry (coś w rodzaju beszamelu z curry) na wierzchu. Wywodzi się z kuchni Cape Malay, z Republiki Południowej Afryki. Opis potrawy brzmi dziwnie, ale jest ona doskonała! Wszyscy mieszkańcy południowej Afryki mają własne wersje bobotie. Wersja Kudłaczy to klasyczny przepis, zmodyfikowany według rad miejscowych.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE