Klops z pieczonym fenkułem, chrupiącym boczkiem, ziołami i sosem

Klops z pieczonym fenkułem, chrupiącym boczkiem, ziołami i sosem
Oceń przepis:
58 ocen Średnia ocena: 3.10

Przygotował:

Jamie Oliver

Seria kulinarna:
Jamie & Jimmy's Food Fight Club 5 (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 1 kg mielonej wieprzowiny
  • 1 kg mielonej wołowiny
  • 2 duże jajka
  • 12 plasterków wędzonego boczku
  • 4 średniej wielkości fenkuły
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • mały pęczek świeżej szałwii (15 g)
  • mały pęczek świeżego rozmarynu (15 g)
  • kulka mozzarelli o wadze 125 g
  • 200 g pokruszonego miękiszu pieczywa na zakwasie
  • 2 łyżeczki ziarnistej musztardy
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • 2 łyżki dobrej jakości dżemu z czarnej porzeczki
  • 1 łyżka pasty z suszonych na słońcu pomidorów

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Fenkuły pokrój w ósemki, ułóż w dużej brytfance, skrop oliwą, posyp solą i pieprzem, piecz przez 30 minut.

W tym czasie pokrój w kosteczkę cebulę i marchewkę, włóż do dużego rondla, wlej łyżkę oliwy i podsmażaj na średnim ogniu przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Oberwij listki z ziół, połowę posiekaj i dodaj do warzyw. Zeszklone warzywa odstaw do całkowitego ostygnięcia, a następnie wymieszaj z mielonym mięsem, porwaną na kawałeczki mozzarellą, musztardą, jajkami i porządną szczyptą soli oraz pieprzu. Wyrób dokładnie i uformuj podłużny klops. Rozsuń upieczone cząstki fenkułów na boki, pośrodku umieść klops. Owiń go plasterkami boczku, ułożonymi pod skosem na krzyż, skrop oliwą i zakryj brytfankę kawałkiem folii aluminiowej. Piecz przez 30 minut, wyjmij z piekarnika i zdejmij folię.

W dzbanku wymieszaj bulion z pastą z pomidorów i dżemem na gładko, polej klops. Resztę listków ziół skrop oliwą, wymieszaj i rozrzuć je po wierzchu brytfanki. Wstaw klops do piekarnika na kolejne 45 minut. Jeśli zebrany na dnie brytfanki sos będzie zbyt rzadki, wyjmij klops i wstaw brytfankę na gaz. Podgrzewaj, aż sos zgęstnieje do żądanej konsystencji, zbierając z wierzchu tłuszcz.

Podawaj klops z pieczonymi fenkułami i sosem, purée ziemniaczanym i blanszowanymi sezonowymi warzywami liściowymi.

 

 

 

 

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE