Krem kawowy z kardamonem

Krem kawowy z kardamonem zobacz Krem kawowy z kardamonem 2018-06-19 12:29:14
Krem kawowy z kardamonem

Przygotował:

Adam Chrząstowski

Seria kulinarna:
Adam po pracy 2 (odc.2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

W śmietance zagotuj, na małym ogniu, przez 3 minuty wanilię i cukier. Z wanilii wyskrob ziarenka i dodaj z powrotem do śmietanki. Resztę laski wanilii włóż do słoika z cukrem. Śmietanką zalej kawę i kardamon i zagotuj przez kolejną minutę. Odstaw do ostudzenia. Gdy płyn przestygnie, wmieszaj w to żółtka i całość przecedź przez drobne sito. Wlej do 4 żaroodpornych filiżanek i wstaw w kąpieli wodnej do piekarnika o temperaturze 150 stopni C na 45-50 minut. Ostudź. W tym czasie, pokrój zrolowane ciasto do sajgonek w możliwie najcieńsze niteczki, wymieszaj je z miodem, uformuj gniazdka, ułóż na silikonowej macie lub pergaminie i upiecz w piekarniku o temp. 200 stopni C, bez termoobiegu na złoty kolor. Użyj posypanych cukrem pudrem gniazdek jako dekoracji kremu.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE