Mus z halibuta

Przygotował:

Gosia Molska

Seria kulinarna:
Babeczki wigilijne (odc.3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Potrawy na Boże Narodzenie
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

Na mus z halibuta

  • 1 kg filetów z halibuta
  • 250ml śmietany kremówki
  • piana z 2 białek
  • 1 jajko
  • garść świeżej bazylii
  • ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • sól, pieprz

Na koszyczki parmezanowe

Kalkulator wag i miar

Przepis

Rybę pokroić na kawałki ubić pianę z białek następnie zmiksować rybę ze śmietanką kremówką i bazylią, dodać jedno całe jajko. Całość delikatnie połączyć z pianą z białek. Przełożyć do naczynek żaroodpornych i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C i piec przez około 30 minut.
Parmezan zetrzeć na tarce i uformować na papierze do pieczenia placuszki. Wstawić do piekarnika. Jak ser zacznie brązowieć wyjąć go z piekarnika ułożyć na odwróconej do góry nogami misce. Wystudzony ser tworzy koszyczek, do którego należy przełożyć mus z halibuta.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE