Churros, hiszpańskie pączki

Churros, hiszpańskie pączki
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 4 (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka, Pączki
Kuchnia świata:
Kuchnia hiszpańska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy masło, szczyptę soli i cukier. Podgrzewamy całość do zagotowania. Rondelek nadal trzymamy na palniku, zmniejszamy ogień i na raz dosypujemy przesianą mąkę wraz z cynamonem. Wyrabiamy ciasto drewnianą łyżką, aż ładnie się połączy i zacznie odchodzić od ścianek rondla. Odstawiamy do wystudzenia.
Do zimnego ciasta dodajemy po jednym jajku ciągle miksując, aż uzyskamy zwarte, ale lżejsze, gładkie ciasto. Przekładamy je do szprycy lub rękawa cukierniczego. Olej podgrzewamy w osobnym garnku do temperatury ok. 170 stopni.
Na gorący olej wyciskamy podłużne pączki i smażymy je ok. 3 minut z każdej strony. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu i szybko obtaczamy w drobnym cukrze wymieszanym z cynamonem. Podajemy w kubkiem gorącej, gęstej czekolady.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE