Domowe pączki z różaną konfiturą

Domowe pączki z różaną konfiturą zobacz Domowe pączki z różaną konfiturą 2018-06-19 12:27:04
Domowe pączki z różaną konfiturą
Oceń przepis:
3 oceny Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Tomasz Deker

Seria kulinarna:
Desery Dekera (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka, Pączki
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 850 g mąki pszennej + około 100 g do podsypywania
  • 35 g świeżych drożdży
  • pół łyżeczki soli
  • 120 g drobnego cukru do wypieków
  • 1,5 szklanki mleka
  • 4 duże jajka
  • 2 żółtka
  • 100 g masła, roztopionego
  • konfitura z róży do nadziania
  • lukier lub cukier puder do oprószenia
Lukier:
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 7 łyżek gorącej wody
  • skorka z ½ cytryny

Kalkulator wag i miar

Przepis

Mąkę pszenną przesiać.
Drożdże rozmieszać w ciepłym mleku i dodać odrobinę maki, wymieszać do uzyskania niezbyt gęstej konsystencji. Odstawić na kwadrans do wyrośnięcia.
Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie. Wyrobione ciasto oprószyć mąką przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 h).
Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat, krótko wyrobić.
Formować ręcznie - odrywać kawałki ciasta, odważyć około 50 g na każdy pączek (w tym momencie można je nadziać konfiturą lub dżemem: kawałek ciasta lekko spłaszczyć, na sam środek nałożyć 1 pełną łyżeczkę dżemu, dokładnie skleić by nadzienie podczas smażenia nie wydostało się na zewnątrz), uformować kulki, następnie odłożyć je na ręczniczek lub stolnicę oprószoną mąką pszenną. Pączki przykryć ścierką kuchenną i pozostawić w cieple do podwojenia objętości (około 20 - 25 minut w zależności od temperatury; pączki powinny być dobrze napuszone, ale nie przerośnięte).
Po wyrośnięciu smażyć pączki w głębokim tłuszczu rozgrzanym do temperatury 175ºC, z obu stron. Po usmażeniu odkładać na bibułkę do odsączenia. Nadziewać konfiturą różaną przy pomocy rękawa cukierniczego i tylki do nadziewania pączków, jeśli nie nadzialiście ich podczas formowania.
Jeszcze ciepłe polukrować. Cukier puder utrzeć z wodą do gładkości. Gęstość lukru regulować przez dodatek wody lub cukru.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE