Pączki

Pączki
Oceń przepis:
11 ocen Średnia ocena: 4.20
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka, Pączki
Ilość osób:
2

Przepis

Składniki:
Zaczyn:
2 łyżki suchych drożdży
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka cukru
ćwierć filiżanki ciepłej wody

Ciasto:
3 filiżanki mąki pszennej
2 jajka
3 żółtka
500 ml ciepłego mleka
olej do smażenia

Do podania:
1 łyżeczka cynamonu
ćwierć filiżanki cukru
dżem z brandy
krem
sos czekoladowy
lody waniliowe

Przygotowanie:
Składniki zaczynu połączyć i odstawić do wyrośnięcia.
Składniki ciasta połączyć z wyrośniętym zaczynem i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Zagnieść i odstawić na kolejne pół godziny. Uformować 30-gramowe pączki.
Smażyć w oleju rozgrzanym do 170°C na złoty kolor. Przełożyć na kratkę i przestudzić.
Gotowe pączki obtoczyć w mieszance cukru i cynamonu, nadziać dżemem, polać kremem i sosem czekoladowym. Podawać z lodami.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE