Małże i pici

Małże i pici
Oceń przepis:
16 ocen Średnia ocena: 4.40

Przygotował:

Adam Liaw

Seria kulinarna:
Na tropie nowych smaków: Antypody (odc. 9)
Trudność:
Rodzaj dania:
Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia nowozelandzka (maoryska)
Ilość osób:
2
Czas przygotowania:
55 minut

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2 szalotki, drobno posiekane
  • 250 ml (1 szklanka) białego wina, na przykład sauvignon blanc
  • 1 pomidor, bez nasion, pokrojony na kawałki 5 mm
  • szczypta szafranu, namoczonych w 1 łyżce ciepłej wody
  • 1 kg małży, oczyszczonych
  • ¼ szklanki drobno posiekanej pietruszki
  • kawałki cytryny do podania

  • Ciasto na pici

  • 75 g (1 szklanka) mąki chlebowej
  • 85 g mąki semoliny (1 szklanka), dodatkowo do podsypania
  • 80 ml (⅓ szklanki) letniej wody

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Aby zrobić ciasto na makaron pici, wymieszaj w misce obie mąki ze szczyptą soli. Zrób wgłębienie pośrodku, stopniowo dodawaj wodę i mieszaj widelcem, aż do połączenia składników. Wyłóż ciasto na podsypany mąką blat i zagniataj 8-10 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. Zawiń w folię i zostaw na 20 minut.

Zmocz dłonie wodą i rozwałkuj ciasto tak, żeby powstała jedna, długa kluska o średnicy 5 milimetrów. Podsyp blat semoliną i zawiń makaron spiralnie. Odstaw na bok.

Rozgrzej olej w garnku na średnim ogniu. Dodaj czosnek i szalotki i smaż przez 3 minuty, aż składniki zmiękną. Dodaj wino i zagotuj. Gotuj jeszcze przez minutę, dodaj pomidory, szafran i wszystko wymieszaj.

Dodaj pici i gotuj przez 2 minuty. Dopraw szczyptą soli, dodaj małże i gotuj przez kolejne 2-3 minuty, potrząsając garnkiem od czasu do czasu, aż muszle się otworzą. Posyp pietruszką i dopraw świeżo zmielonym pieprzem.

Serwuj małże z kawałkami cytryn.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE