Okinawskie pączki z czarnego cukru

Okinawskie pączki z czarnego cukru
Oceń przepis:
23 ocen Średnia ocena: 4.20
Seria kulinarna:
Na tropie nowych smaków: Japonia (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pączki
Kuchnia świata:
Kuchnia japońska
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
50 minut

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g okinawskiej mieszanki sātā andāgi (lub mieszanki naleśnikowej)
  • 15 g proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • 320 g czarnego cukru (lub cukru ciemnobrązowego)
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka octu
  • 2 łyżki oleju roślinnego, plus dodatkowo do głębokiego smażenia
  • 2 łyżki pełnotłustego mleka

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Przesiej mąkę, sātā andāgi i proszek do pieczenia 3 razy. W osobnej misce ubij jajka, cukry i ocet. Połącz mieszankę jajeczną z suchymi składnikami, dodaj olej i trochę mleka w razie konieczności. Mieszanka powinna być miękka, ale lekko sprężysta. Przykryj folią i odstaw na 30 minut.

Rozgrzej olej roślinny w woku lub rondlu do 150ºC. Natłuszczonymi rękami uformuj małe kulki o średnicy 3 cm i wrzucaj do oleju. Pałeczkami obracaj pączki, żeby równo się usmażyły. Smaż 3-5 minut aż zrobią się brązowe i wypłyną na powierzchnię. Po wyjęciu poczekaj, aż pączki ociekną z tłuszczu i serwuj.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE