Składniki:
- 20 dag suszonych daktyli
- 13 szklanki wrzątku
- 100 g miękkiego masła
- 1 szklanka cukru
- 2 jajka
- 1,5 szklanki mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 14 szklanki mleka
Przygotowanie:
Wydrylowane daktyle kroimy na kawałki, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy, aby owoce wchłonęły całą wodę. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Miksujemy masło z cukrem na gładką masę, dodajemy kolejno po jednym jajku i znowu ubijamy, wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, mleko i daktyle. Ciasto piekłam w dużej formie - 26 cm śred. ok 40 min.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Ciasta i ciasteczka
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze