Żeberka wieprzowe w marynacie miso

Żeberka wieprzowe w marynacie miso
Oceń przepis:
2 oceny Średnia ocena: 3.00

Przygotował:

Roger Mooking

Seria kulinarna:
Nuta egzotyki na co dzień (odc.8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Żeberka
Kuchnia świata:
Kuchnia japońska
Ilość osób:
4

Przepis

Składniki:
Ciemna marynata miso:
1 szklanka ciemnego miso
1/3 szklanki brązowego cukru
2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
2 łyżki octu z białego wina
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka oleju sezamowego
3 posiekane ząbki czosnku
1 posiekana szalotka
skórka i sok 3 pomarańczy

Żeberka:
1 słodka cebula, pokrojona w okrągłe plastry
2 pomarańcze, jedna przekrojona na pół, druga pokrojona w okrągłe plastry
żeberka wieprzowe (błona usunięta)
ciemna marynata miso
1 szklanka wody
podsmażone orzechy sojowe

Przygotowanie:
Ciemna marynata miso:
W misce wymieszaj ciemną pastę miso, cukier brązowy, pieprz kajeński oraz ocet. Dodaj sos sojowy, olej sezamowy, czosnek, szalotkę, skórkę i sok pomarańczy. Dobrze wymieszaj.

Żeberka:
Podgrzej piekarnik do temperatury 150°C. Na blasze rozłóż folię. Ułóż cebulę i kawałki pomarańczy.
Żeberka natrzyj połową marynaty miso. Na cebuli i pomarańczach rozłóż żeberka (kośćmi w dół).
Wyciśnij na nie sok ½ pomarańczy. Zanim wstawisz blachę do piekarnika, wylej na nią trochę wody. Wstaw do piekarnika i piecz, aż żeberka zmiękną (ok. 2 h) W połowie procesu pieczenia skrop żeberka sokiem z pomarańczy. Podczas ostatniej 0,5 h pieczenia posmaruj żeberka pozostałą marynatą miso. Udekoruj żeberka 3 łyżkami podsmażonych orzechów sojowych - patrz oddzielny przepis.

Opracowano na podstawie programu \"Nuta egzotyki na co dzień\".

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE