Roladki wieprzowe z twarogiem wędzonym i szpinakiem

Oceń przepis:
Przygotował:
Andrzej Polan
- Seria kulinarna:
- Czy na pewno umiesz gotować? 5 (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z wieprzowiny
Składniki:
- 2 polędwiczki wieprzowe
- 250 g twarogu wędzonego
- 200 g młodego twarogu
- 1 pęczek młodej cebulki
- masło do smażenia
- 1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej
- 1 opakowanie liści młodego szpinaku
- koperek
- natka pietruszki
- sól
- pieprz czarny
- mąka do oprószenia
- bulion warzywny
- tymianek świeży
- rozmaryn świeży
- liść laurowy
- ziele angielskie
- cytryna
700 g małych czerwonych buraków
- 100 g masła klarowanego
- syrop z pigwy
- 2 jabłka
- 100 g orzechów laskowych
Przygotowanie:
Na patelni przesmażamy na maśle klarowanym pokrojoną dymkę, dodajemy kaszę gryczaną, chwilę smażymy i zalewamy stopniowo gorącym bulionem. Kiedy kasza będzie prawie miękka, dodajemy liście szpinaku, mieszamy doprawiamy solą, pieprzem. Kaszę studzimy i łączymy z twarogiem wędzonym, dodajemy posiekany koperek i natkę.
Mięso kroimy w plastry, rozklepujemy na cienkie arkusze, brzegi rozklepujemy mocniej. Oprószamy pieprzem. Na środek wykładamy porcje farszu i zwijamy roladki. Delikatnie obtaczamy w mące i obsmażamy na złoty kolor z każdej strony na patelni. Roladki przekładamy do rondla, zalewamy bulionem i tłuszczem ze smażenia, dusimy. Doprawiamy liściem laurowym, rozmarynem, tymiankiem i pieprzem.
Obrane surowe buraki kroimy na ósemki i przesmażamy na gorącym maśle. Dodajemy syrop z pigwy, chwilę glazurujemy i ewentualnie dodajemy sok z cytryny. Doprawiamy solą, pieprzem czarnym i dusimy około 15 minut. Jabłka obieramy, kroimy podobnie jak buraki i dodajemy do buraków, dusimy razem krótką chwilę.
Roladki podajemy na burakach z jabłkami, posypujemy lekko uprażonymi orzechami laskowymi.
Mięso kroimy w plastry, rozklepujemy na cienkie arkusze, brzegi rozklepujemy mocniej. Oprószamy pieprzem. Na środek wykładamy porcje farszu i zwijamy roladki. Delikatnie obtaczamy w mące i obsmażamy na złoty kolor z każdej strony na patelni. Roladki przekładamy do rondla, zalewamy bulionem i tłuszczem ze smażenia, dusimy. Doprawiamy liściem laurowym, rozmarynem, tymiankiem i pieprzem.
Obrane surowe buraki kroimy na ósemki i przesmażamy na gorącym maśle. Dodajemy syrop z pigwy, chwilę glazurujemy i ewentualnie dodajemy sok z cytryny. Doprawiamy solą, pieprzem czarnym i dusimy około 15 minut. Jabłka obieramy, kroimy podobnie jak buraki i dodajemy do buraków, dusimy razem krótką chwilę.
Roladki podajemy na burakach z jabłkami, posypujemy lekko uprażonymi orzechami laskowymi.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Dania z wieprzowiny
Zobacz również...
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze