Gyoza z wieprzowiną i pachnotką w stylu okonomiyaki

Gyoza z wieprzowiną i pachnotką w stylu okonomiyaki
Oceń przepis:
37 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Na tropie nowych smaków: Japonia (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pierogi i pierożki, Dania z wieprzowiny
Kuchnia świata:
Kuchnia japońska
Ilość osób:
5

Składniki:

Nadzienie:
  • 300 g mielonej wieprzowiny
  • 200 g kapusty pekińskiej
  • 4 dymki, drobno posiekanej
  • 5 liści pachnotki, bez środkowych żyłek, rozdrobnione
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka sake
  • 1 łyżka mirinu
1 łyżeczka oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • ½ szklanki wody
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
Do serwowania:
  • 1 pęczek szczypiorku, drobno posiekanego
  • garść płatków bonito
  • ¼ szklanki sosu otafuku
  • japoński majonez

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ciasto na gyozę: połącz wrzącą wodę z mąką i wymieszaj. Zagniataj ciasto przez 5 minut, podsypując mąkę, aż ciasto zrobi się gładkie i jędrne. Owiń folią plastikową i odłóż na 30 minut.

Nadzienie: Posiekaj kapustę i wymieszaj z łyżeczką soli. Nałóż do sitka i odstaw na 15 minut, żeby ociekła. Potem wyciśnij z niej nadmiar wilgoci i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Wstaw do lodówki na 30 minut.

Na oprószonym mąką blacie rozwałkuj ciasto tak, żeby powstała rolada o średnicy 1 cm. Krój roladę na krążki o grubości 1 cm i rozgniataj je dłonią, a następnie rozwałkuj tak cienko, żeby miały średnicę 10 cm. Jeśli wolisz większe pierożki, zrób grubszą roladę i krążki o większej średnicy. Owiń krążki folią do czasu ich użycia.

Nałóż łyżeczkę nadzienia na krążek i złóż go na pół. Zlep brzegi, robiąc fałdy. Czynność powtórz z pozostałymi krążkami i farszem. Na tym etapie możesz zamrozić gyozy.

Rozgrzej olej na patelni na średnim ogniu i ułóż na niej pierożki w linii. Smaż przez minutę, aż zrobią się jasnobrązowe od spodu. Wlej wodę na wysokość 1 cm, zagotuj i przykryj patelnię. Gotuj przez 10 minut, potem zdejmij pokrywkę i czekaj, aż woda wyparuje. Wymieszaj mąkę ziemniaczaną lub kukurydzianą z 2 łyżkami wody i polej pierożki. Posyp sezamem. Zdejmij gyozy z patelni w jednym kawałku, odwróć i połóż na talerzu.

Polej pierożki sosem otafuku i posyp płatkami bonito. Następnie polej majonezem i posyp szczypiorem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA