Kurczak faszerowany z sałatką z marchewki, mięty i kiszonych cytryn

Kurczak faszerowany z sałatką z marchewki zobacz Kurczak faszerowany z sałatką z marchewki 2018-06-19 13:00:09
Kurczak faszerowany z sałatką z marchewki

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z kurczaka

Składniki:

Sałatka:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Kurczaka wyluzuj.
Przygotuj farsz. Zmiksuj wątróbkę z bułką namoczoną w mleku.
W misce utrzyj masło z żółtkami. Następnie dodaj zmieloną wątróbkę, posiekaną natkę i ubite białka. Farsz dopraw solą i pieprzem.
Kurczaka dokładnie nafaszeruj i zaszyj lub zepnij wykałaczkami, żeby farsz nie wypłynął podczas pieczenia.
Kurczaka przełóż do brytfanki, dopraw solą, pieprzem, a wierzch posmaruj masłem i piecz w temperaturze 200 stopni C. przez około godzinę. Kurczaka podczas pieczenia podlewaj sosem.

Przygotuj sałatkę. Wyczyszczone marchewki podsmaż na oliwie. Następnie na patelni upraż pestki dyni i słonecznika, dodaj pokrojony ząbek czosnku i trochę oliwy. Dołóż uprzednio podsmażone marchewki i grubo pokrojone papryczki chili oraz cebulę.
Całość skrop limonką i olejem sezamowym. Na samym końcu dodaj miąższ z kiszonych cytryn. Posól i dołóż miętę. Wszystko wymieszaj. Smacznego!

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE