Pisi – tureckie pączki

Pisi – tureckie pączki
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia turecka (odc. 9)
Trudność:
średnie
Rodzaj dania:
Pączki
Kuchnia świata:
Kuchnia turecka
Ilość porcji:
20-25

Składniki:

  • 700 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 250 ml wody
  • 2 łyżki cukru
  • 1 czubata łyżka suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • olej do smażenia lub smalec
Do podania – wedle gustu:
  • dżem, nutella,
  • plasterki sera
  • półplasterki pomidorów
  • plasterki kiełbaski i szynki

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Mieszamy mleko z wodą, całość powinna mieć maksymalnie 40 stopni temperatury, tak by płyn był przyjemnie ciepły. Dodajemy cukier i drożdże, mieszamy i dodajemy sol i mąkę. Mieszamy za pomocą łopatki lub wyrabiamy całość w robocie stacjonarnym.

Po kilku minutach przekładamy całość na stolnicę i szybko wyrabiamy, łapiemy ciasto, rzucamy je na  blat, boki rozszerzamy, podwijamy i znów podnosimy, rzucamy o blat itd. Ciasto jest klejące, należy robić to szybko, wtedy nie klei się tak bardzo do dłoni. Wyrabiamy ciasto w ten sposób ok. 8 minut.

Przekładamy ciasto do miski, okrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Stolnicę podsypujemy mąką, przekładamy delikatnie ciasto i dzielimy na 20-25 porcji. Każdą porcje zawijamy kilkakrotnie do środka, następnie formujemy kulkę. Układamy kulki na lekko podsypanej mąką stolnicy, wierzch bardzo delikatnie posypujemy mąką. Okrywamy suchą ściereczką, na którą kładziemy lekko zwilżoną. Ciasto musi odpocząć kolejne 20 minut.

Rozgrzewamy olej w szerokim rondlu, powinniśmy mieć ok. 3-4 cm tłuszczu tak, by pisi swobodnie w nim pływały. Olej powinien dobrze się nagrzać (włożyć drewniany trzonek i sprawdzić). Dłonie smarujemy olejem, łapiemy kulkę z ciasta, palcem robimy dziurkę na środku i za pomocą dwóch palców rozszerzamy dziurkę na większą. Wkładamy do tłuszczu i smażymy, co jakiś czas obracając, aż będą miały ładny, bursztynowy kolor.

Odsączamy z nadmiaru tłuszczu i serwujemy z ulubionymi dodatkami - słodkimi lub słonymi.

 

 

 

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA