Paratha z ostrym ziemniaczanym farszem

Paratha z ostrym ziemniaczanym farszem
Oceń przepis:
34 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Męski weekend (odc.8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia indyjska
Ilość osób:
4

Przygotowanie:



Składniki ciasta
330 g mąki plus mąka do podsypywania
0,5 l mleka
4 łyżki stołowe roztopionego masła
szczypta soli

Składniki farszu
2 ugotowane ziemniaki
2 chilli
¼ pęczka zielonej, posiekanej kolendry
1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego
1 łyżeczka nasion zmielonej kolendry
75 ml oliwy lub oleju arachidowego

Do podania
2 łyżki octu z kokosów
1 limonka
¼ łyżeczki czarnych ziaren sezamu
1 ogórek bez nasion
1 opakowanie pomidorków winogronowych
300 ml odcedzonego jogurtu naturalnego

Przygotowanie ciasta
Wyrobić miękkie ciasto z mąki, mleka i masła. Zagniatać przez 3 minuty i odłożyć na 20 minut. Podzielić na kulki, każdą rozwałkować, podsypując mąkę w razie potrzeby.

Przygotowanie farszu
Jeszcze ciepłe ziemniaki doprawić solą i rozgnieść widelcem. Dosypać posiekane chilli, sproszkowany kmin rzymski i kolendrę. Dodać połowę posiekanej, zielonej kolendry. Wymieszać. Ułożyć nieco farszu na jednym z placków. Brzeg posmarować wodą, przykryć drugim plackiem i docisnąć palcami, aby powstał szczelny brzeg. Rozgrzać patelnię teflonową i wlać nieco oliwy lub oleju arachidowego. Ułożyć parathę ostrożnie na patelni i smażyć 2-3 minut po obu stronach, aż będzie złocista i chrupiąca. Pokroić ogórek w dużą kostkę, pomidorki na pół. Dodać szczyptę soli, czarne ziarna sezamu i kilka listów kolendry. Skropić oliwą i octem z kokosów. Usmażony placek pokryć jogurtem, nałożyć sałatkę, podawać.


 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA