Makaron z curry i serem

Makaron z curry i serem
Oceń przepis:
14 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Roger Mooking

Seria kulinarna:
Nuta egzotyki na co dzień (odc.11)
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
Ilość osób:
4

Przygotowanie:



Składniki:
½ szklanki masła
1 łyżeczka oleju roślinnego
½ czerwonej cebuli pokrojonej w kostkę
2 ząbki czosnku pokrojone w kostkę
1 zielone chili, przekrojone (opcjonalnie)
1 łyżka curry w proszku
¼ szklanki plus 2 łyżki mąki
5 szklanek mleka 2%
2 ½ szklanki startego sera provolone (albo innego łagodnego sera, na przykład mozzarelli)
600 g makaronu ugotowanego wg wskazówek na opakowaniu
½ szklanki bułki tartej
1 pęk szparagów z odciętymi końcówkami
sól

Makaron z curry i serem:
Podgrzej piekarnik do 180°C. W dużym garnku, na średnim ogniu podgrzej masło i olej. Dodaj cebulę, czosnek i zielone chili. Podsmaż, aż zmiękną (ok. 2 min). Dodaj curry w proszku i mąkę – w ten sposób stworzysz zasmażkę. Dobrze wymieszaj, żeby nie powstały żadne grudki (ok. 1 min). Mieszając dodaj mleko. Niech powstanie ładny, kremowy sos. Zagotuj i mieszaj jeszcze 2 minuty. Zdejmij z ognia, wyjmij chili, dodaj 2 szklanki startego sera i wymieszaj. Dodaj makaron do sosu curry, zamieszaj i dopraw solą. Przełóż makaron z sosem do brytfanny. Wierzch posyp ¼ bułki tartej ¼ szklanki sera. Na bułce tartej i serze ułóż szparagi. Posyp je resztą bułki tartej i serem. Piecz 30 – 40 min, aż wierzch zarumieni się.

Opracowano na podstawie programu "Nuta egzotyki na co dzień".

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE