Domowy makaron

Domowy makaron
Oceń przepis:
47 ocen Średnia ocena: 3.20

Przygotował:

Jamie Oliver

Seria kulinarna:
Zostań w domu, gotuj z Jamiem (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 2 duże garści mąki pszennej plus trochę do podsypywania
  • woda

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Mój łatwy domowy makaron świetnie sprawdza się w sytuacjach awaryjnych. Nie potrzebujecie maszynki do makaronu, wałek wystarczy.

Mąkę wsypać do miski. Dodać stopniowo tyle wody, żeby można było zebrać ciasto w kulę (jeśli będzie się za bardzo kleić, dodać trochę mąki).

Ciasto zagniatać dwie minuty, aż stanie się gładkie i błyszczące.

Na posypanym mąką blacie rozwałkować ciasto na płat o grubości 2 mm.

Hojnie obsypać mąką, zwinąć luźno jak roladę. Ostrym nożem pokroić na półcentymetrowe kawałki. Rozluźnić je, delikatnie podrzucając.

Gotować dwie minuty w osolonym wrzątku. Odcedzić, wymieszać z dowolnym sosem.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA