Ryba z curry i garam masalą

Ryba z curry i garam masalą
Oceń przepis:
22 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Si King

Seria kulinarna:
Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia indyjska
Ilość osób:
4

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Umyć filety i osuszyć papierowym ręcznikiem. Do miski włożyć jogurt, dodać garam masalę, czarną gorczycę, kolendrę, kmin, sproszkowane chili, kardamon i sól. Wymieszać. Włożyć filety i rękoma wymieszać, tak, aby filety pokryły się warstewką jogurtu z przyprawami. Przykryć folią plastikową i odstawić na mniej więcej godzinę. W rondlu rozgrzać olej, włożyć cebulę i smażyć do zeszklenia. Dodać imbir, czosnek, chili, liście curry i wiórki kokosowe. Podsmażać przez parę minut, aż wiórki lekko się przyrumienią. Dodać pomidory, cukier i ocet balsamiczny. Gotować bez przykrycia na małym ogniu 20-30 minut, aż chutney zgęstnieje. Na patelni rozgrzać olej, otrząsnąć rybę z nadmiaru jogurtu i smażyć na złoto, około 3-5 minut z każdej strony. Podawać z łyżką ciepłego chutneya na wierzchu.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE