Dorsz ze śmietaną, porami i marchewką

Oceń przepis:
Przygotował:
Agnieszka Kręglicka
- Seria kulinarna:
- Para w kuchni 2 (odc.20)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
Składniki:
- 4 filety - płaty z dorsza
- 2 pory
- tylko białe części
- 5 marchewek
- 5 łyżek masła
- 1 małe opakowanie kwaśnej śmietany (najlepiej z ekolandu)
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Pory pokroić w cienkie paseczki, marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W sporym garnku rozpuścić masło, ciasno ułożyć na dnie pokrojone na porcje filety rybne. Posypać solą i pieprzem. Przysypać je warstwą porów, posypać solą i pieprzem. Pory przykryć warstwą marchwi, posypać solą i pieprzem. Warstwy warzyw powinny być tej samej grubości. Na wierzchu rozsmarować śmietanę i przykryć garnek przykrywką. Gotować na małym ogniu. Śmietana spłynie na spód, łącząc się z warzywami i tworząc sos. Kiedy marchew jest miękka, danie jest gotowe. Podawać z ziemniakami z wody.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Komentarze
Zaloguj się by dodać komentarz.
Athenka 8 lat temu
robiłam jak w przepisie i ryba sie rozgotowała a por był twardy, połączenie smaczne więc powtarzam przepis ale każde ze składników duszę oddzielnie i potem łączę, pycha
inna 10 lat temu
ja tez podobnie robie tylko ze w piekarniku.
Dania z ryb
Zobacz również...
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Andreaski 6 lat temu
Robilem ogladajac program i wyszlo PYSZNE !!!
teraz znow to robie aby zadziwic gosci bo jest inne
i ciekawe i fajne i lekkie.