Sałatka ze sztokfisza z ziemniakami

Oceń przepis:
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki, sałaty i surówki, Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 4
- Czas przygotowania:
- 40 minut
Składniki:
- 500 g namoczonego sztokfisza (sztokfisz to suszony dorsz)
- 400 g ziemniaków
- 80 g czarnych oliwek
- pęczek natki pietruszki
- ząbek czosnku
- 4 łyżki oliwy extra vergine
- pół kieliszka białego wytrawnego wina
- 5 łyżek octu z białego wina
- liść laurowy
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Oczyszczamy sztokfisza ze skóry i ości; myjemy i kroimy na równe kawałki. Przekładamy do rondla, zalewamy zimną wodą; dodajemy białe wino, szczyptę natki pietruszki, obrany ząbek czosnku, liść laurowy, 3 łyżki octu i szczyptę soli. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy bez przykrycia na umiarkowanym ogniu około 20 minut; odstawiamy sztokfisza we własnym sosie do ostudzenia. W tym czasie myjemy ziemniaki, obieramy i gotujemy na parze 20 - 30 minut, aż będą miękkie, schładzamy i kroimy w plastry o grubości pół centymetra. Odcedzamy sztokfisza, rozdrabniamy widelcem, dodajemy pokrojoną pietruszkę, szczyptę świeżo zmielonego pieprzu, pozostały ocet i oliwę; delikatnie mieszamy składniki. Oliwki myjemy i drylujemy, kroimy w paski i dodajemy do ryby. Na talerzach kładziemy plastry ziemniaków i sztokifsza, skrapiamy oliwą.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Komentarze
Zaloguj się by dodać komentarz.
Dania z ryb
Sałatki, sałaty i surówki
Zobacz również...
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
rumi 9 lat temu
A skąd w Polsce można wziąć sztokfisza? Da radę go kupić w sklepie, a może zastąpić świeżą rybą?