Sałatka ze sztokfisza z ziemniakami

Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki, Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
40 minut

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Oczyszczamy sztokfisza ze skóry i ości; myjemy i kroimy na równe kawałki. Przekładamy do rondla, zalewamy zimną wodą; dodajemy białe wino, szczyptę natki pietruszki, obrany ząbek czosnku, liść laurowy, 3 łyżki octu i szczyptę soli. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy bez przykrycia na umiarkowanym ogniu około 20 minut; odstawiamy sztokfisza we własnym sosie do ostudzenia. W tym czasie myjemy ziemniaki, obieramy i gotujemy na parze 20 - 30 minut, aż będą miękkie, schładzamy i kroimy w plastry o grubości pół centymetra. Odcedzamy sztokfisza, rozdrabniamy widelcem, dodajemy pokrojoną pietruszkę, szczyptę świeżo zmielonego pieprzu, pozostały ocet i oliwę; delikatnie mieszamy składniki. Oliwki myjemy i drylujemy, kroimy w paski i dodajemy do ryby. Na talerzach kładziemy plastry ziemniaków i sztokifsza, skrapiamy oliwą.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

rumi 7 lat temu

A skąd w Polsce można wziąć sztokfisza? Da radę go kupić w sklepie, a może zastąpić świeżą rybą?

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE