Małże z chili, trawą cytrynową i komosą ryżową

Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 53)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- 4 ząbki czosnku
- 4 dymki (oddzielić białą i zieloną część)
- 4 anchois
- 2 łyżki posiekanych łodyg kolendry
- 4 chili
- 2 młode trawy cytrynowe
- 1 łyżka startego imbiru
- 4 łyżki oliwy
- 500 g oczyszczonych małży
- pół filiżanki białego wina
- 1 łyżeczka soli
- 1 garść natki pietruszki
- 1 garść natki kolendry
- 2 filiżanki ugotowanej komosy ryżowej
Przygotowanie:
W moździerzu rozgnieść czosnek, białą część dymki, anchois, łodygi kolendry, 3 chili, trawę cytrynową i imbir. Dodać 1-2 łyżki oliwy, żeby powstała pasta.
W dużym garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy. Podsmażyć pastę przez kilka sekund i wrzucić małże. Przykryć i potrząsnąć kilkakrotnie garnkiem. Wlać wino i ponownie potrząsnąć. Gotować małże przez 2 minuty. Usunąć te, które się nie otworzyły.
Dodać komosę ryżową, zioła i zieloną część dymki. Wymieszać i w razie potrzeby dosolić do smaku.
Przed podaniem przybrać posiekanym chili.
W dużym garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy. Podsmażyć pastę przez kilka sekund i wrzucić małże. Przykryć i potrząsnąć kilkakrotnie garnkiem. Wlać wino i ponownie potrząsnąć. Gotować małże przez 2 minuty. Usunąć te, które się nie otworzyły.
Dodać komosę ryżową, zioła i zieloną część dymki. Wymieszać i w razie potrzeby dosolić do smaku.
Przed podaniem przybrać posiekanym chili.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze