Grillowane paczuszki łososiowe

Grillowane paczuszki łososiowe
Oceń przepis:
29 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
W świecie przypraw Anjum (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia indyjska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 4 grube filety z łososia
  • sól i czarny pieprz do smaku
  • garść drobno posiekanej kolendry
  • 4 całe zielone papryczki chilli, nakłute czubkiem noża
  • ¼ małej czerwonej cebuli, drobno posiekanej
  • ½ małych pomidorów, obranych i posiekanych (opcjonalnie)
Marynata:
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 90-100 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki pasty czosnkowej
  • 1¼ łyżeczki pasty z imbiru
  • 2½ łyżki soku z cytryny
  • 1½ łyżeczki kminu rzymskiego w proszku
  • ⅓-½ łyżeczki czerwonej chili w proszku
  • ½ łyżeczki kminku indyjskiego
  • sól i pieprz do smaku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wymieszaj wszystkie składniki marynaty w misce. Dopraw do smaku, mając na uwadze, że łosoś nie jest przyprawiony. Marynata powinna być kwaskowo-ostro-słona. Dodaj rybę i zostaw do zamarynowania na 30 minut.

Rozgrzej grill. Rozłóż arkusz folii aluminiowej o wymiarach 30 na 15 cm. Połóż na środku kawałek łososia, posyp czerwoną cebulką, kolendrą i pomidorami, a z boku połóż zieloną chili. Powtórz to samo z pozostałymi kawałkami i rozdziel pomiędzy nie resztę marynaty. Owiń dokładnie rybę folią i uformuj szczelną paczuszkę tak, żeby nie wydostała się z niej para.

Możesz też rozłożyć wszystko na jednym, wielkim kawałku folii.

Połóż paczuszki na grillu, ale nie bezpośrednio nad węglem i piecz 6-8 minut, w zależności od temperatury i grubości ryby. Sprawdź jedną, ryba powinna się ładnie kruszyć i nadal być soczysta. Zdejmij z grilla i natychmiast podawaj.

Rybę można też upiec w piekarniku o temperaturze 200ºC przez 10-12 minut.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA