Hałwa z semoliny

Hałwa z semoliny
Oceń przepis:
21 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
W świecie przypraw Anjum (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Inne
Kuchnia świata:
Kuchnia indyjska
Ilość osób:
2

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Dodaj masło ghee i semolinę na średniej wielkości patelnię. Smaż na średnim ogniu, mieszając co chwilę, aż semolina zrobi się brązowa i aromatyczna, około 10 minut. Po 8 minut dodaj orzechy nerkowca.

W tym czasie w małym rondelku zagotuj cukier, wodę, rodzynki i szafran, a następnie wyłącz ogień. Dodaj mieszankę do semoliny, ustaw średni ogień i gotuj mieszając, aż semolina całkowicie się ugotuje, około 13-15 minut, a mieszanka zrobi się rzadka.

Po ostygnięciu zgęstnieje. Serwuj w małych miseczkach.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 19,99 zł przez 5 mies. ZAMÓW ONLINE