Tajski czerwony bulion z kurczaka

Tajski czerwony bulion z kurczaka
Oceń przepis:
18 ocen Średnia ocena: 3.20

Przygotował:

Jamie Oliver

Seria kulinarna:
Jamie Oliver: 5 składników (odc. 8)
Rodzaj dania:
Zupy, Dania z kurczaka
Kuchnia świata:
Kuchnia tajska
Ilość osób:
2
Kaloryczność:
354 kcal.
Czas przygotowania:
1 godzina, 30 minut

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Włóż kurczaka do dużego, głębokiego garnka. Przekrój dynię na pół wzdłuż, a potem pokrój na 3-centymetrowe kawałki, usuwając pestki. Posiekaj łodygi z kolendry i dodaj do garnka razem z dynią, pastą curry i mleczkiem kokosowym. Dolej litr wody. Przykryj garnek i gotuj na średnim ogniu przez godzinę i 20 minut.

Przy użyciu szczypiec przełóż kurczaka na półmisek. Zbierz tłuszcz z powierzchni zupy i polej nim kurczaka, a następnie posyp połową liści kolendry. Serwuj z dwoma widelcami, aby łatwiej dzielić mięso na stole. Użyj tłuczka do ziemniaków, żeby rozgnieść dynię i zagęścić konsystencję zupy. Dopraw do smaku solą morską i czarnym pieprzem, a następnie rozdziel na 6 miseczek i posyp pozostałą kolendrą. Podziel i dodaj kurczaka.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE