Jajecznica z pieczarkami i truflami

Jajecznica z pieczarkami i truflami
Oceń przepis:
30 ocen Średnia ocena: 4.20
Seria kulinarna:
Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 8 dużych jaj (najlepiej z hodowli ekologicznej)
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • 2 łyżki posiekanego świeżego szczypiorku
  • ⅓ szklanki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy dobrej jakości
  • ⅓ szklanki posiekanej szalotki
  • 2 szklanki pokrojonych w kostkę pieczarek (około 120 g)

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Jajka rozbić do miski. Rozmącić z solą, pieprzem, szczypiorkiem i kwaśną śmietaną. Ubijać przez minutę, aż masa będzie puszysta, a składniki się połączą. Na średnim ogniu rozgrzać na patelni teflonowej masło i oliwę. Wrzucić szalotki i pieczarki. Podsmażać przez 3 minuty, aż zmiękną. Liście sałaty ułożyć w 4 miseczkach do zupy. W małej misce wymieszać oliwę z pierwszego tłoczenia, czosnek i sól. Posmarować lekko liście. Na patelnię z pieczarkami wlać mieszaninę jajeczną. Mieszając łyżką lub łopatką przez 2-3 minuty, aż masa się zetnie, ale pozostanie wilgotna. Rozdzielić jajecznicę na cztery liście sałaty. Posypać plasterkami trufli lub skropić oliwą aromatyzowaną truflami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA