Przepisy na świąteczne potrawyPrzepisy na świąteczne potrawy

Kotleciki z resztek warzyw i mąki kukurydzianej z sosem majonezowym

Kotleciki z resztek warzyw i mąki kukurydzianej zobacz Kotleciki z resztek warzyw i mąki kukurydzianej 2018-11-16 15:22:18
Kotleciki z resztek warzyw i mąki kukurydzianej
Oceń przepis:
14 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Jagna Niedzielska

Seria kulinarna:
Bez reszty. Kuchnia Zero Waste (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa
Ilość osób:
4

Składniki:

  • szklanka drobno posiekanych warzyw, mogą być warzywa po obiedzie lub surowe
  • ½ szklanki mąki kukurydzianej
  • łyżeczka cukru brązowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szklanka maślanki lub jogurtu lub śmietany
  • sól himalajska
  • olej rzepakowy
  • 4 łyżki majonezu
  • kiwi ze skórką
  • sok z limonki
  • łyżeczka pasty chili

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Warzywa, kaszę, mąkę, proszek, cukier, szczyptę soli oraz maślankę połącz ze sobą dokładnie i odstaw na ok. 20 min.

Do rondelka wlej olej rzepakowy. Ilość oleju zależy od wielkości rondelka, potrzebujemy ok. 3 cm warstwę. Podgrzej do 180 st. C.

Z przygotowanej masy uformuj kulki o wielkości orzecha włoskiego i smaż, aż będą złotobrązowe. Wyjmij za pomocą łyżki cedzakowej i odłóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Majonez zblenduj z kiwi, sokiem z limonki, i pastą chili. Kotleciki podaj z majonezem.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE