Wiosenny makaron garganelli

Wiosenny makaron garganelli
Oceń przepis:
22 ocen Średnia ocena: 3.90
Rodzaj dania:
Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
35 minut

Składniki:

  • 300g makaronu garganelli
  • 1 pęczek szparagów
  • 2 cukinie
  • 1 marchew
  • 2 cebulki dymki
  • 1 pęczek bazylii
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Kalkulator wag i miar

Przepis

Szparagi czyścimy, odcinamy zdrewniałe końcówki, obieramy ze skóry obieraczką do ziemniaków, myjemy i kroimy w paseczki. Obcinamy końcówki cukinii, marchew myjemy i obieramy; warzywa kroimy w paseczki. Marchew sparzamy we wrzącej, osolonej wodzie przez 3-4 minuty; odcedzamy i układamy na ściereczce. Cebulkę dymkę obieramy z zielonych liści i drobno siekamy. Podsmażamy do zeszklenia na oliwie. Dodajemy cukinię, szparagi i smażymy przez 2-3 minuty. Dodajemy marchew, doprawiamy solą i pieprzem, i gotujemy przez 5-6 minut, mieszając od czasu do czasu drewnianą łyżką. Na koniec dodajemy umytą i rozdrobnioną bazylię. W międzyczasie w dużym garnku doprowadzamy do wrzenia wodę, solimy i gotujemy makaron garganelli. Ugotowany al dente makaron mieszamy z sosem warzywnym i od razu podajemy.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE