Ciasteczka Phoebe

Ciasteczka Phoebe zobacz Ciasteczka Phoebe 2018-06-19 12:26:51
Ciasteczka Phoebe
Oceń przepis:
18 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Składniki:

  • 2 i ¼ szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • ½ łyżeczki soli
  • 200 g miękkiego masła
  • ¾ szklanki cukru trzcinowego
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii
  • 1 duże jajko
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 50 g czekolady białej
  • 50 g czekolady gorzkiej (najlepiej w formie chocolate chips, drobnych)
  • 1 szklanka posiekanych orzechów arachidowych, solonych

Kalkulator wag i miar

Przepis

Masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem trzcinowym na bardzo jasną, pulchną masę.
Jajko rozkłócamy widelcem, mąkę przesiewamy z sodką. Na zmianę w trakcie miksowania dolewamy trochę jajka i dosypujemy mąkę.
Wlewamy pastę z wanilii, wsypujemy poszatkowane czekolady i pokrojone drobniej orzechy.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i kładziemy po porcji ciasta w wielkości orzecha włoskiego. Zachowujemy odstępy, bo ciastka się lekko rozlewają. Pieczemy ok. 5-8 minut.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE