Przepisy na świąteczne potrawyPrzepisy na świąteczne potrawy

Okoń morski z omułkami i hiszpańską kiełbasą

Okoń morski z omułkami i hiszpańską kiełbasą
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Jacques Pépin

Seria kulinarna:
Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia hiszpańska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 450 g starannie oczyszczonych omułków ( 24 sztuki)
  • ¼ szklanki wytrawnego białego wina
  • ¼ szklanki wody
  • S3 łyżki oliwy wysokiej jakości
  • 2 ziemniaki (około 360 g)
  • obrane i pokrojone na 16 plastrów (grubości 0,5cm)
  • 1 kawałek hiszpańskiej kiełbasy chorizo (150-180 g
  • pokrojonej na 16 plasterków o grubości 0,5 cm)
  • ⅓ szklanki posiekanej cebuli
  • 2 łyżeczki posiekanego czosnku
  • ½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • sól
  • 4 filety okonia morskiego (po 180 g)
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Omułki wrzucić do rondla ze stali nierdzewnej. Wlać wodę i wino. Doprowadzić do wrzenia na ostrym ogniu. Przykryć i gotować przez 3-4 minuty, aż muszle się otworzą. Osączyć, zachowując wywar z gotowania. (Powinno się uzyskać około 1 szklanki. W razie potrzeby uzupełnić wodą.) Wyrzucić omułki, które się nie otworzyły. Usunąć górną połowę muszli. Odłożyć omułki w muszlach na bok. Ostrożnie zalać je wywarem z gotowania, starając się nie poruszyć osadu, który pozostał na dnie naczynia.
Na dużej patelni rozgrzać na średnim ogniu 2 łyżki oliwy. Na gorącą wrzucić ziemniaki i kiełbasę. Smażyć przez 8-10 minut, aż lekko się zrumienią i zmiękną. Dodać czosnek i cebulę. Smażyć przez 10 sekund. Domieszać omułki wraz z wywarem. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień i gotować jeszcze przez minutę. Doprawić do smaku ¼ łyżeczki pieprzu i solą. Rozgrzać grill. Posmarować rybę z obu stron pozostałą łyżką oliwy. Posypać ¼ łyżeczki soli i pozostałą ¼ łyżeczką pieprzu. Ułożyć na blasze. Opiekać w odległości 10 cm od źródła ciepła, w zależności od grubości filetów. Nałożyć ziemniaki, kiełbasę i omułki do czterech głębokich talerzy. Wlać niewielką ilość wywaru. Ułożyć na wierzchu filet z ryby, posypać natką pietruszki i podawać.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE