Roladki z udek perliczki faszerowane grzybami z zapiekanką ziemniaczaną

Roladki z udek perliczki faszerowane grzybami
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak lokalnie 3 (odc. 12)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne

Składniki:

  • 2 udka z perliczki
  • sól
  • pieprz
  • farsz grzybowy:
  • 5 pieczarek
  • 5 boczniaków
  • cebula szalotka
  • łyżka masła
  • mały kawałek słoniny
  • łyżeczka ciemnego sosu sojowego
  • pieprz
  • garść świeżego tymianku, pietruszki
  • 2-3 gałązki rozmarynu
  • zapiekanka z ziemniaków:
  • 3-4 duże ziemniaki
  • masło do wysmarowania foremki
  • 2 jajka
  • cienki plaster sera pleśniowego
  • 1/2 szklanki śmietany
  • pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Uda wytrybuj z kości. Mięso rozklep. Dopraw je solą i pieprzem. Przygotuj farsz. Drobno posiekaj grzyby i cebulę. Na maśle i słoninie podsmaż warzywa. Dopraw je sosem sojowym i pieprzem. Na koniec dodaj posiekane świeże zioła - tymianek, pietruszkę i rozmaryn. Zrób roladki. Mięso nafaszeruj, zwiń je i zepnij wykałaczkami. Roladki obsmaż na rozgrzanej patelni, a następnie wstaw do piekarnika. Piecz w 160 stopniach przez 20-25 minut.
Uzupełnieniem dania będzie pyszna zapiekanka z ziemniaków. Ziemniaki pokrój na bardzo cienkie plastry, najlepiej za pomocą mandoliny. W misce zrób sos. Połącz jajka z serem pleśniowym i śmietaną. Formę do pieczenia wysmaruj masłem. Ziemniaki układaj warstwowo. Każdą warstwę dopraw solą, pieprzem i posmaruj sosem. Naczynie przykryj folią aluminiową. Ziemniaki piecz przez 30 minut w 180 stopniach. Roladki podawaj z zapiekanką ziemniaczaną. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA