Kotlety ze schabu z pastą z pietruszki i ziemniakami w glazurze

Kotlety ze schabu z pastą z pietruszki i ziemniakami w glazurze
Oceń przepis:
46 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z wieprzowiny
Kuchnia świata:
Kuchnia polska
Ilość osób:
4

Składniki:

Ziemniaki:
  • 12 średniej wielkości młodych ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • sól
  • pieprz
Sałatka:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Plastry schabu o grubości ok. 1,5 cm przekładamy do miski. Dodajemy pokrojoną w półplasterki cebulę, listki laurowe i zalewamy całość mlekiem. Odstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny lub całą noc.
Pietruszkę, bazylię, czosnek, pomidory suszone przekładamy do malaksera, doprawiamy pieprzem i solą skrapiamy oliwą i miksujemy na pastę.
Ziemniaki szorujemy, przekładamy do garnka i gotujemy w osolonym wrzątku ok. 20 minut.
Musztardę, miód, ocet i przeciśnięty przez praskę czosnek łączymy ze sobą.
Podgotowane ziemniaki zalewamy marynatą i wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy ok. 15-20 minut, aż będą złote.
W tym czasie przygotowujemy sałatkę. Liście sałaty rwiemy drobniej, dodajemy do niej listki szpinaku, pokrojoną w cieniutkie plasterki cebulę, listki tymianku, sól, pieprz i kulki granatu. Mieszamy i odstawiamy.
Kotlety osuszamy, rozbijamy i przyprawiamy z dwóch stron solą i pieprzem. Następnie jedną stronę smarujemy pastą z pietruszki, panierujemy w mące, rozkłóconymi z mlekiem jajami i w bułce tartej.
Smażymy na rozgrzanym smalcu. Podajemy z glazurowanymi ziemniaczkami i sałatką skropioną sokiem z cytryny i oliwą.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA