Karp w sosie piwnym z pieczonymi ziemniakami

Karp w sosie piwnym
Oceń przepis:
23 ocen Średnia ocena: 3.40

Składniki:

  • 2 duże filety z karpia ze skórą
  • cebule
  • szklanka piwa
  • łyżka musztardy
  • olej i masło do smażenia
  • mąka
  • sól
  • pieprz
Pieczone ziemniaki:
  • 4 duże ziemniak
  • ½ kostki masła
  • szklanka gruboziarnista soli morskiej
  • 2 łyżki świeżych posiekanych ziół (pietruszka, rozmaryn, lubczyk)
  • 2 ząbki czosnku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Filety podziel na kawałki. Dopraw solą, pieprzem i obtocz je w mące.
Kawałki karpia przesmaż na maśle skórą do powierzchni patelni. Gdy skóra będzie już złocista, przerzuć karpia na drugą stronę i smaż, co jakiś czas podlewaj masłem. Usmażonego karpia ściągnij z patelni.
Na tej samej patelni przesmaż krążki cebuli. Następnie ułóż skórą do góry usmażone kawałki karpia i całość podlej piwem. Dodaj łyżkę musztardy.
Karpia duś przez 15 minut aż piwo odparuje i powstanie smaczny sos.
Idealnym dodatkiem do ryby będą pieczone ziemniaki z ogniska.
Posiekane zioła wymieszaj ze startym czosnkiem i masłem na jednolitą masę. Ziemniaki dokładnie wyszoruj i wilgotne natnij w krzyż, a w środku każdego nacięcia umieść porcję masła.
Folię aluminiową porwij na cztery spore kawałki. Na środek każdego kawałka folii wysyp porcję soli i ułóż na niej ziemniaka - sól pomoże wyciągnąć z niego wodę. Każdego ziemniaka dokładnie zawiń w folię i piecz w ognisku około 40 minut. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA