Ryba w soli nadziewana fenkułem i cytryną

Ryba w soli nadziewana fenkułem i cytryną
Oceń przepis:
11 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Uczty z wysp Morza Śródziemnego (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia śródziemnomorska
Ilość osób:
4

Składniki:

Sałatka:
  • 2 bakłażany, pokrojone w 2 cm kostkę (1,3 kg)
  • 150 ml jasnej oliwy , do smażenia
  • 2 pomidory, pokrojone w 1½ cm kostkę (200 g)
  • 2 małe cukinie, pokrojone w 2 cm kostkę (290 g)
  • 1 mała cebula, pokrojona w drobną kostkę (80 g)
  • 2 długie zielone papryki, pokrojone w 2 cm kostkę (360 g)
  • 4 anchois, drobno posiekane
  • 120 g zielonych oliwek, bez pestek, podartych
  • 60 g kopru morskiego (zblanszowanego, jeśli jest bardzo słony)
  • 10 g bazylii, podartej
  • 5 g oregano, drobno posiekanego
  • 10 g kopru, podartego
  • 10 g mięty, grubo posiekanej
  • 10 g liści estragonu
  • 50 ml soku z cytryny
  • 75 ml oliwy
  • sól i czarny pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 200°C.

Przygotować sałatkę. Wrzucić bakłażan do sita. Posypać ½ łyżeczki soli. Zamieszać i zostawić na 30 minut, aż puści sok. Dobrze potrząsnąć, żeby się pozbyć nadmiaru płynu. Osuszyć na papierowym ręczniku. Wlać oliwę na dużą patelnię. Postawić na ostrym ogniu. Nakładać bakłażan partiami. Nie może być go za dużo na patelni. Obracając od czasu do czasu, smażyć przez 5 minut, aż kostka uzyska złocistobrązowy kolor. Przełożyć do osączenia na ręcznik papierowy. Posypać szczyptą soli. Powtórzyć czynności z resztą bakłażana. Odstawić na bok.

Zimny bakłażan przełożyć do miski i dodać pozostałe składniki sałatki. Doprawić ¾ łyżeczki soli i obficie doprawić pieprzem. Wymieszać ostrożnie i odstawić na bok.

Przygotować rybę. Wrzucić oregano, koperek, fenkuł i plasterki cytryny do małej miski. Wlać oliwę. Wymieszać. Włożyć do jamy brzusznej ryb. Wysypać połowę grubej soli w dwóch stertach na dużej blasze do pieczenia. Wytrzeć ryby do sucha papierowym ręcznikiem. Położyć na soli. Zasypać resztą soli tak, aby ryby były całkowicie pokryte. Posypać niewielką ilością wody, dzięki której powstanie zwarta warstwa wierzchnia. Piec w gorącym piekarniku przez 25 minut.

Ostrożnie rozłamać sól, aby wyjąć rybę. Pędzlem do ciasta usunąć resztki soli. Usunąć skórę. Szerokim nożem przełożyć rybę na półmisek. Podawać z sałatką.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA