Belona gotowana na parze na liściach winogron podana z sałatką z pomidorów

Bellona na parze
Oceń przepis:
27 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

David Gaboriaud

Seria kulinarna:
David w Europie 5 (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia rumuńska

Składniki:

Sałatka:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Belonę wypatrosz, opłucz i wysusz. Pokrój na kawałki ok. 5 cm długości. Kawałki ryby posól, popieprz i dodaj skórkę otartą z cytryny.
Bambusowe koszyczki wyłóż liśćmi winogron. Na liściach ułóż po 2-3 kawałki ryby. Ułóż koszyczki nad rondelkiem z gotującą się wodą. Rybę gotuj na parze przez kilka minut.

W międzyczasie pokrój pomidorki na nierówne kawałki. Cebulę pokrój na bardzo cienkie plastry (nożem lub mandoliną). Czarne oliwki delikatnie rozgnieć (możesz palcami).
W misce wymieszaj pomidorki, cebulę, oliwki, anchois, kapary, listki natki pietruszki i listki bazylii. Dopraw solą, pieprzem, wodą ze słoika z kaparami i oliwą z oliwek. Wymieszaj wszystkie składniki i odstaw.

Wyciągnij kawałki ryby i przełóż jeszcze ciepłe na podłużny talerz. Dookoła ryby ułóż sałatkę z pomidorkami. Podaj od razu.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA